Detartrajul dentar este cel mai cunoscut tratament profilactic și are o importanță foarte mare în prevenirea apariției afecțiunilor dentare. Acesta are rolul de a îndepărta placa bateriană și tartrul de pe suprafața dinților.
Apariția lor este cauzată fie de către depunerile alimentare, fie de consumul de cafea sau fumatul. Este recomandat ca detartrajul dentar cu ultrasunete să fie realizat o dată la 4 luni pentru pacienții fumători sau care au implant dentar, iar pentru restul pacienților, se recomandă detartrajul o dată la 6 luni.
Comparativ cu detartrajul tradițional, cel cu ultrasunete prezintă numeroase beneficii pentru pacient:
Știm deja că periajul dentar trebuie efectuat de 2 ori pe zi, respectiv dimineața și seara. Acesta ajută la curățarea resturilor alimentare depuse pe dinți. Însă periajul dentar obișnuit nu este îndeajuns de puternic ca să curețe dantura eficient și să asigure prevenirea apariției cariei denatre.
Tocmai de aceea, tratamentele profilactice presupun și efectuarea o dată la 6 luni a unui periaj profesional. Periajul profesional se efectuează doar în cabinetul stomatologic și presupune o curățare specială a plăcii bacteriene.
De obicei, periajul profesional este necesar după procedura detartrajului cu ultrasunete. Mai exact, rolul periajului profesional este acela de a îndepărta reziduurile ce rămân în urma detartrajului cu ultrasunete.
Air-flow-ul reprezintă cea de-a treia etapă pentru un tratament profilactic complet. Așa cum am observat, prima procedură profilactică este detartrajul cu ultrasunete, urmat de periajul profesional.
În urma periajului profesional este nevoie deefectuarea unui air-flow pentru a îndepărta complet placa bacteriană și tartrul de pe dantura pacientului.
Air-Flow-ul funcționează cu ajutorului unui dispozitiv ce generează un jet de apă, aer și particule fine de bicarbonat de sodiu, jet care acționează cu o presiune mare.
Astfel, se curăță eficient și sigur orice urmă a tartrului sau a plăcii bacterie. Efectul pe care îl are este o dantură strălucitoare și perfect curățată.
Sigilarea dentară este o procedură des întâlnită la copiii ce au fie dentiție temporară, fie definitivă, însă acest tratament profilactic poate fi utilizat și pentru adulți.
Cee ce face sigilarea dentară este combaterea apariției cariei dentare cu ajutorului unui material special ce acoperă șanțurile și fosetele dentare.
Acest tratament profilactic se realizează pe suprafața molarilor și premolarilor, deoarece în aceste locuri depunerea de plăcii bacteriene este cea mai mare și astfel riscul dezvoltării unei carii dentare este crescut.
Sigilarea dentară pentru dinții de lapte este recomandată începând cu vârsta de 3-4 ani, iar pentru denții permanenți, începând cu vâsta de 6 ani.