Acest site folosește cookies. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Mai multe informatii aici
OK
0767 599 939
Calea Vitan, nr. 108, bl. V35
sc. 2, parter, ap. 39, interfon 39
Programare

Ortodonție

Ortodonția este varianta mai puțin compromițătoare din punct de vedere al sacrificiului dentar, foarte rare fiind situațiile când se ajunge la extracții dentare.

 

Ortodonția permite, prin aparete dentare:

  • alinierea dentară fără șlefuiri masive dentare;
  • închiderea unor spații (eliminandu-se varianta costisitoare și sacrificiul mare de substanță dentară prin inserarea unui implant și respectiv prin punți dentare);
  • deschiderea unor spații la nevoie;
  • permite corectarea ocluziei, aspect foarte important care elimină riscul apariției bolilor parodontale sau apariția tulburărilor în articulația temporo-mandibulară;
  • menținerea unei igiene dentare riguroase;
  • redarea esteticii mult dorită de pacient.

aparat dentar bucuresti, aparat lingual bucuresti, aparat metalic bucuresti, ortodontie bucuresti

În ce constau terapiile cu aparate dentare?

 

Indiferent daca exigențele de aliniere ale dinților se datorează unor probleme apărute în timpul masticației sau necesității de a-i salva, îți recomandăm cu încredere tratamentele noastre cu aparate dentare. Același lucru rămâne valabil și atunci când, desi nu există o carență funcțională, ăți dorești un zâmbet perfect.

 

Tratamentele ce țin de aliniera danturii sau de corectarea ocluziei fac parte dintr-o ramură a stomatologiei numită ortodonție care se ocupă de diagnosticarea, prevenirea și tratarea malocluziilor. Aceste defecte se datorează anomaliilor de erupție și de poziționare a dinților pe cele două arcade, precum și dezvoltării insuficiente sau excesive a oaselor maxilare.

 

Specializarea are ca obiectiv corectarea respectivelor defecte, cu posibile repercusiuni în plan funcțional și estetic. Totodată, are rolul de a favoriza atingerea unui echilibru între estetica facială, eficiența masticației, sănătatea cavității oro-dento-maxilare și a organismului în ansamblu, cu aparate dentare.

 

Daca în trecut se considera că doar copiii și adolescenții puteau beneficia de tratamentul cu aparate dentare București, în prezent, lucrurile s-au schimbat. Terapiile ortodontice dau rezultate favorabile indiferent de vârsta pacienților, fără să existe o limită superioară.

 

La cei mai mici pacienți unde este prezentă dentiția de lapte sau cea mixtă, aparatele dentare permit localizarea și prevenirea precoce a imperfecțiunilor dentare și scheletice. Însă, astfel de anomalii diagnosticate prea tarziu (după finalizarea creșterii osoase), nu se mai pot corecta deseori decât prin extracții și/ sau intervenții chirurgicale.

 

La pacienții adolescenți, odată ce perioada de înlocuire a dinților de lapte și de erupție a celor definitivi ia sfârșit, prin tratamente ortodontice reușim să controlăm dezvoltarea armonioasă a oaselor faciale și orientarea dinților pe arcadă.

 

O altă categorie de pacienți sunt adulții cu defecte funcționale și anomalii estetice legate tot de alinierea deficitară a danturii.

Ce defecte se pot corecta prin ortodonție?

 

Printre principalele anomalii dento-maxilare care necesită purtarea unor aparate dentare, putem menționa:

  • (Mușcătura) Ocluzia deschisă

Caninii și incisivii arcadei superioare nu se ating cu omonimii arcadei inferioare, ci lasă un spațiu vizibil. Ocluzia deschisă poate da naștere unor dificultăți de pronunție și este și foarte inestetică. Se poate regăsi și într-o variantă mai gravă, atunci cand nu se ating nici incisivii, caninii, dar nici premolarii, uneori inocluzia putând ajunge până la primii molari inclusiv.

  • (Mușcătura) Ocluzia adâncă

La nivelul molarilor, nu există defecte ocluzale (de mușcătură), în timp ce dinții frontali superiori (în special incisivii) îi acoperă pe cei inferiori, pe mai mult de jumătate din lungime. Aparte, anomalia poate cauza probleme respiratorii.

 

  • (Mușcătura) Ocluzia inversată

Se întâlnește atunci când unul sau mai multe grupuri de dinți oclud (se ating ) în raport invers decât cel normal. Raportul normal presupune ca dinții superiori să-i acopere pe cei inferiori, cei superiori fiind situați spre obraz față de cei inferiori. Lăsată netratată, anomalia poate conduce spre tulburari de articulație temporo-mandibulară.

 

  • Dinții îngrămădiți (Înghesuirile dentare)

Din lipsă de spațiu suficient, dinții apar ”încălecați”. Cauzele pot fi genetice sau se datorează fie unor oase maxilare insuficient dezvoltate, fie unor dinți cu mult mai mari decat normalul. Uneori, pentru remediere, tratamentul cu aparat dentar trebuie completat de extracții.

 

  • Dinții spațiați

Diastema, tipică arcadei superioare, indică prezența unui spațiu destul de vizibil între incisivii centrali. Spațierile pot apărea și între restul dinților. În ciuda farmecului ”deținătorilor”, este totuși considerată de majoritatea o situație inestetică. Pentru aceasta, cea mai bună terapie o reprezintă tot ortodonția.

 

  • Dinții superiori și inferiori sunt în protruzie

Buzele sunt mult în față și profilul prea plin. Aceasta este o altă problemă de estetică, deranjantă pentru oameni.

 

  • Dinții superior sunt protruzionați, adică ieșiți în afara cavității bucale (“dinți de iepure”)

Acesta este într-adevar un aspect inestetic, însă trebuie să știm și faptul că mușcătura cu dinții din față este imposibilă, iar în timp suportul acestor dinți nefuncționali va avea de suferit.

aparat dentar bucuresti, aparat lingual bucuresti, aparat metalic bucuresti, ortodontie bucuresti

aparat dentar bucuresti, aparat lingual bucuresti, aparat metalic bucuresti, ortodontie bucuresti

Cum facem rost de mai mult spațiu? Cu aparatul dentar!

 

Este foarte important să înțelegem că înainte de a îndrepta dinții înghesuiți este nevoie de spațiu. Spațiul se poate obține prin extracții dentare, prin expansiunea arcadelor, prin distalizarea unor dinți (împingerea spre posterior) sau prin stripping (cu o bandă abrazivă, un disc sau o freză foarte fină se înlătură foarte puțin din smalțul dinților).

 

În acest moment este mai ușor de înțeles de ce deseori se recurge la extracția molarilor de minte (și în unele cazuri a premolarilor). Alegerea dintre un tratament extracțional și unul non-extracțional depinde de mai multe variabile, printre care se numără: vârsta copilului, tipul facial, aspectul arcadei (daca e îngustă sau nu, scurtă sau nu), dimensiunea dinților etc.

 

De la ce vârstă se poate face o consultație ortodontică pentru aparatul dentar?

 

Este bine ca până la vârsta de 7 ani să te prezinți la un consult ortodontic împreună cu cel mic. Chiar dacă dinții micuțului vi se par drepți, ortodontul poate depista niste anomalii dento-maxilare în faza de debut și poate astfel aplica un tratament interceptiv.

 

Ortodontul poate depista o mușcătură inversă posterioară, greu de observat de către părinți sau poate estima daca vor avea loc pentru erupție unii dinți,. De asemenea, poate aprecia daca arcadele sunt dezvoltate suficient sau nu. La această vârstă, anomaliile se pot corecta în general cu aparate mobile.

 

Începând cu vârsta de 12 ani când aproape toți dinții definitivi sunt erupți pe arcadă, se poate aplica un aparat dentar fix pentru corectarea anomaliei.

aparat dentar lingual bucuresti, aparat dentar bucuresti, aparat dentar metalic bucuresti

aparat dentar lingual bucuresti, aparat dentar bucuresti, aparat dentar metalic bucuresti

Cum ne dăm seama dacă aparatul dentar este necesar pentru cei mici:

 

 

  • Dacă pierderea dinților de lapte este timpurie, tardivă sau neregulată;
  • Dacă există dificultăți în procesul de masticație;
  • Dacă mușcătura este incorectă;
  • Dacă s-a practicat suptul de deget;
  • Dacă dinții sunt înghesuiți sau dacă plasarea lor greșită îi blochează pe alții;
  • Dacă dinții se întâlnesc anormal sau deloc, în mușcătură; 
  • Dacă maxilare sau dinții sunt disproporționați față de restul feței.

 

 

Aparatul dentar poate fi de folos doar pentru dinții permanenți?

 


Categoric NU! Acest mit face ca mulți părinți să nu își aducă la consult copiii în timp util. Supraaglomerarea dentară poate fi reparată înainte ca oasele să fuzioneze, dacă tratamentul începe la vârsta de 7 ani. Prin purtarea unui aparat dentar, putem crea spațiu pentru dinții permanenți și putem evita complicații precum extracțiile.

 

 

 

Aparatul dentar schimbă fizionomia feței?

 

 

Ei bine da, aparatul dentar rezolvă problemele de ordin estetic și funcțional al danturii Alinierea corectă a danturii, reprezintă un aspect important în ceea ce privește problemele legate de estetica și funcționalitatea dinților.

 

  • Aparatul dentar ajută la îmbunătățirea foneticii, a procesului de masticație, a mușcăturii și la îmbunătățirea estetică dento-facială;
  • Beneficiile pe care ți le aduce aparatul dentar, indiferent de modelul ales, îți garantează rezultatele dorite.
  • Aparatul dentar, indiferent de tipul său, schimbă fizionomia feței prin alinierea corectă a dinților strâmbi, dar și prin corectarea mușcăturii;

     

  • Îmbunătățește simetria facială, aducând trăsăturile în armonie (buzele vor reveni și ele în poziția lor normală);

  • Îmbunătățește aspectul bărbiei și obrajilor.

 

Aparate dentare mobilizabile și mobile

 

Aceste aparate se aplică în general copiilor aflați în perioada de creștere.

 

  • Plăcuțele ortodontice

Cele mai cunoscute aparate dentare pentru copii. Acestea sunt de diferite culori, pentru a-i atrage pe cei mici și pot fi purtate chiar și la școală. Ele stimulează dezvoltarea la nivelul suturilor de creștere.

 

Acesta este un mare avantaj pentru anomaliile dentare cu înghesuire, putând salva cazul ortodontic de la extracții. Un alt avantaj este acela că ele pot fi îndepărtate de pe dinți și igiena dentară se poate face mult mai ușor de către pacienți.

 

  • Aparatele dentare mobile, biofuncționale (activator)

Acestea sunt importante tot în perioada de creștere a copiilor, ajutând la educarea unui obicei vicios al pacientului (suptul degetului, introducerea limbii între dinți) sau reeducarea unei funcții, cum ar fi respirația orală (respirația trebuie să fie doar nazală, nu mixtă sau orală).

 

Toate aceste obiceiuri vicioase sau malfuncții conduc la diferite anomalii dento-maxilare, unele chiar grave și

dificil de tratat ortodontic, primordial fiind îndepărtarea obiceiului vicios. La acest tip de aparate se pot adăuga diverse dispozitive cu forțe extraorale.

 

  • Există și o alta categorie, pentru aparatul dentar, care se aseamănă cu gutierele din plastic transparent, folosite la albirea la domiciliu sau pentru fluorizari etc.

Acestea sunt recunoscute sub denumirea de aparat dentar Invisalign sau Ortho Caps. Pot fi și ele îndepărtate de pe dinți și deci contează dacă pacientul respectă exact timpul de purtare indicat de medic.

aparat dentar mobil bucuresti, aparat dentar fix bucuresti, aparat dentar metalic bucuresti

aparat dentar mobil bucuresti, aparat dentar fix bucuresti, aparat dentar metalic bucuresti

Aparatele dentare fixe 

 

Acestea sunt renumite prin sârmulițele pe care le poartă pacientul și pentru aspectul metalic al acestui aparat ortodontic.

 

Spre deosebire de aparatele dentare menționate mai sus, acesta este un aparat fix, deci nu poate fi îndepărtat de către pacient, astfel acționând aproape permanent. Se aplică la pacienții care au în general întreaga dentiție permanentă și se pot îndrepta dinții mult mai precis (la milimetru) decât se poate realiza cu un aparat dentar mobil.

 

Aceste tipuri de aparate dentare se aplică adeseori, din păcate, la pacienții la care creșterea și dezvoltarea s-au cam încheiat și astfel, în cazul înghesuirilor dentare medii – grave se poate recurge la extracții dentare pentru a putea obține rezultatele dorite.

 

Tipuri de aparate dentare fixe:

 

  • Aparat dentar metalic - este mai rezistent și eficient;
  • Aparat dentar safir - variantă mai estetică;
  • Aparat dentar ceramic - variantă mai estetică;
  • Aparat dentar lingual - varianta cea mai estetică, fiind invizibil și amplasat pe fața interioară a dinților.

 

Indiferent ce tip sau model ați alege, puteți fi sigur că beneficiile sunt reale și se vor concretiza prin rezultate de excepție, în cel mai scurt timp. Tehnologia a avansat foarte mult în ultimii ani, astfel încât nu se mai pune problema unui tratament dureros sau inestetic.

Aparat dentar lingual

aparat dentar lingual bucuresti, aparat dentar bucuresti, aparat dentar metalic bucuresti

Aparat dentar ceramic

aparat dentar mobil bucuresti, aparat dentar fix bucuresti, aparat dentar metalic bucuresti

Ce durată au terapiile cu aparate dentare București?

 

Durata tratamentului ortodontic este variabilă, totul depinzând de mai mulți factori, precum:

  • gravitatea problemei ce trebuie rectificată;
  • răspunsul individual la planul terapeutic;
  • colaborarea pacienților cu medicul ortodont;
  • respectarea instrucțiunilor de folosire;
  • igiena orală și întreținerea dispozitivelor.

 

Un alt parametru de luat în considerare este vârsta pacientului. Spre exemplu, la adulți, oasele fiind complet formate, este posibil ca dinții să aibă nevoie de mai mult timp pentru a fi îndreptați. În linii generale, terapia se întinde pe durata a cel mult 3 ani, începând de la doar câteva luni.

 

În schimb, copiii și adolescenții, la care creșterea nu este finalizată, pot purta aparatul dentar mai puțin, deși durata totală se poate extinde pe mai mulți ani. Din cauza dezvoltării continue a maxilarului și a fazelor de erupție, perioadele de tratament efectiv se pot intercala cu altele de repaus (terapie ortodontică în două faze, din care una corespunde dentiției de lapte, alta dentiției mixte).

Aparat dentar ceramic

aparat dentar metalic bucuresti, aparat dentar mobil bucuresti, aparat dentar safir bucuresti

Aparat ortodontic fix

aparat dentar metalic bucuresti, aparat dentar mobil bucuresti, aparat dentar safir bucuresti

Importanța igienei orale la purtarea diferitelor tipuri de aparate dentare

 

Igiena orală trebuie respectată cu mare strictețe. Chiar înainte de a purta un aparat dentar, pacientul trebuie să aibă dinții și gingiile sănătoase, iar daca acest lucru nu este îndeplinit, se amână aplicarea aparatului ortodontic până la rezolvarea tuturor cariilor și tratarea gingivitei.

 

În timpul purtării diferitelor tipuri de aparate dentare, pe lângă periuța obișnuită de dinți, pacientul va avea nevoie și periuțe interdentare de la farmacie, pentru a-și curăța cât mai bine dinții.

 

De asemenea, va folosi apa de gură, ața interdentară specială (cu extremitățile mai dure și care se poate insera pe sub arc) și ar fi bine să-și procure și aparatul de duș bucal care curăță foarte bine și cele mai inaccesibile zone.

 

Este indicat să se curețe dinții și brackeții după fiecare masă. La controalele regulate avute la medicul ortodont, se poate îmbunătăți igiena dentară prin periaje profesionale, prophy-jet și fluorizări, toate pentru a preveni apariția gingivitei și a cariilor. În cazul unui pacient care nu înțelege importanța unei igiene dentare impecabile și nu respectă cu strictețe regulile de igienizare bucală, e de preferat să se înlăture aparatul dentar, altfel pot apărea negreșit carii, gingivite și după înlăturarea aparatului, pete de demineralizare, inestetice și periculoase pentru sănătatea dintelui.

aparat dentar lingual bucuresti, aparat dentar bucuresti, aparat dentar metalic bucuresti

aparat dentar lingual bucuresti, aparat dentar bucuresti, aparat dentar metalic bucuresti

Reguli de alimentație la purtătorul de aparat ortodontic

 

În primele zile, din cauza sensibilității dinților care se acomodează cu aparatul dentar, dieta trebuie să fie mai moale. Pe tot parcursul tratamentul ortodontic trebuie evitate alimentele dure, cum ar fi nuci, alune, popcorn, covrigi tari etc sau cele lipicioase deoarece acestea pot duce la dezlipirea brackeților de pe dinți.

 

Dieta trebuie să cuprindă cât mai puține alimente ce conțin zahăr rafinat pentru a preveni, alături de o igienă orală corectă, apariția cariilor.

 

Nu trebuie să se muște din fructe (mere, pere ) sau legume crude (morcov). Totul trebuie tăiat în bucăți mai mici și mestecat în spate, pe măsele.

orto care, aparat dentar bucuresti, aparat metalic bucuresti, aparat lingual bucuresti, ortodontie b

orto care, aparat dentar bucuresti, aparat metalic bucuresti, aparat lingual bucuresti, ortodontie b

Apelează la noi pentru un zâmbet natural și sănătos!

Servicii stomatologice complete

Fie că este vorba despre probleme ortodontice, implantologice sau de estetică dentară, la Orto Care dantura ta este pe mâini bune.

Atmosferă relaxantă și prietenoasă

Pentru noi, persoana care apelează la Orto Care nu este doar un simplu pacient, ci un nou prieten ale cărui griji și nevoi sunt pe primul loc.

Personal medical specializat

Echipa noastră specializată este pregătită chiar și pentru cele mai complexe cazuri stomatologice pentru un rezultat pe placul tău.